"Kertaus on opintojen äiti", kuuluu paljon käytetty sanonta. Vaikka omaisi kuinka hyvät muistiinpainamistaidot tahansa, on kertaamisesta aina hyötä - kuten toistot kuntosalilla vahvistavat lihaksia, toistot opiskelun yhteydessä vahvistavat muistia.
Kertaamisen saralla erilaiset muisti- ja kertauskortit ovat olleet tärkeä apuväline niin meillä kuin muuallakin. Myös niistä on olemassa jos jonkinlaista tietokone- ja älypuhelin-versiota, mutta yksi ohjelma on monen mielestä ylitse muiden: Anki.
Kuten Wikipedia ohjelmaa kuvailee: "Anki on vapaa aikavälikertaukseen perustuva flash-kortti-ohjelma. Se pyrkii auttamaan käyttäjiä oppimaan ja muistamaan flash-korttien muotoon tallennettua tietoa. Ohjelman aikatauluttamisalgoritmi aikatauluttaa korttien kertausta siten, että sisältö muistettaisiin mahdollisimman vähällä kertaamisella." Anki on alkunperin tietokoneohjelma (sekä PC että Mac), mutta siitä löytyy nykyään myös online-versio sekä älypuhelinsovellus (Android ja Apple-laitteet). Ankin käyttäminen ei ole siis älypuhelimen tai välttämättä edes oman tietokoneen omistamisesta kiinni, eli se sopii esimerkiksi koulussa tai kirjastossa käytettäväksi.
Yksinkertaisimmillaan meininki näyttää tältä: ensin näkyy mieleenpalautettava sana/asia,
"Näytä vastaus" -nappia painamalla taas pääsee arvioimaan, miten hyvin sanan/asian muisti
- jos muisti. Oma arvio vaikuttaa siihen, kuinka pian sana/asia palaa kerrattavaksi,
Itse olen käyttänyt Ankia jo useamman vuoden ja ollut ohjelmaan tyytyväinen. Omia muistikorttipakkoja on helppo luoda ja muokata sisällöllisesti ja visuaalisesti mieleisiksi. Myös muiden käyttäjien tekemiä, ladattavissa olevia pakkoja on hurja määrä - ei pelkästään japanin vaan useamman muunkin kielen ja kokonaan muun oppiaineen (esim. biologia, fysiikka, musiikki) opiskeluun liittyviä pakkoja. Ohjelma sopii siis mainiosti muillekin kuin vain japanin kielen opiskelijoille!
Käytätkö Ankia? Onko siitä ollut opinnoissasi hyötyä?
Käytätkö Ankia? Onko siitä ollut opinnoissasi hyötyä?
2 kommenttia:
Olen käytellyt ankia hiukan vajaat 3 vuotta.
Statsit: http://i.imgur.com/ADJNFXT.png
7000 korttiin sisältyy 1770 uniikkia kanjia, sekä reippaat 5000 sanaa.
Keskimäärin aikaa Ankin parissa on siis kulunut alle tunti päivässä, ja kykenen lukemaan jo light-novelleja sekä muuta kirjallisuutta (mangasta puhumattakaan) sujuvahkosti.
Täysmittainen seinen-mangan voluumi (200 sivua) menee noin tunnissa, light-novelli (350 sivua) noin viikossa.
N2 luetunymmärtäminen joulukuun alussa meni hyvinkin vikkelästi, ja ylimääräistä aikaa tarkistamiseen kokeen lopussa jäi vielä vajaa 20 minuuttia.
Kaikki tämä siis suuren ja mahtavan Ankin ansiota!
En olisi mitään ilman Ankia.
Omistan kaikki ylistyksen sanat Ankille, koska se on antanut elämälleni niin paljon.
Siispä, suosittelen, 5/5
Hei Anonyymi ja kiitos kommentista!
Nostan virtuaalista hattuani mahtavalle suorituksellesi (ja kadehdin suuresti vikkelää lukutahtiasi)! Onko sinulla käytössäsi jokin jo yleisesti jaossa oleva pakka?
...ja muuten, mahdettiinkohan me sattumalta jutella ennen N2-koettelemusta? Tai siis, silloinen keskustelukumppanikin oli kertomansa mukaan hyvin pitkäjänteinen Ankin käyttäjä!
Lähetä kommentti