sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Sunnuntain suositus: ジェーン・スー 相談は踊る


Taas on Sunnuntain suosituksen aika! Joka sunnuntai esittelen yhden japanilaisen podcastin/radio-ohjelman, tv-sarjan, blogin, sarjakuvan tai muun vastaavan mediatuotteen, jonka olen kokenut hyödylliseksi ja viihdyttäväksi.

Kuten olen useammassa merkinnässä jo maininnutkin, olen tänä kesänä kuunnellut paljon japaninkielisiä puheohjelmia. Podcast-suosikkini esittelinkin jo viimeeksi, joten esiteltäänköön tällä kertaa lempparini radio-ohjelmien saralla: TBS RADIO -kanavan ジェーン・スー 相談は踊る!


ジェーン・スー 相談は踊る on joka lauantai ilmestyvä kysymys-vastaus -ohjelma, johon kuulijat voivat lähettää mieltään askarruttavia, yleensä oman elämänsä ongelmiin liittyviä kysymyksiä. Kysymyksiin vastauksia etsimässä on Jane Sue -taiteilijanimellä esiintyvä nelikymppinen, "syntyperäinen japanilainen" nainen sekä viikottain vaihtuva juontajapari, joka yleensä on joku TBS:n uutisankkureista tai muun ohjelman juontaja.

Ei, vaikka ohjelman slogan onkin englantia väärinkäyttävä "Let's SO DANCE" ("neuvo/neuvoa" -sana japaniksi lausutaan "soudan" -> Let's SOUDANsu), esittelykuva kuin 90-luvun laskettelutakki ja tunnusmusiikkikin hyvin kasarihenkinen, kyseessä on ihan 2010-luvun ohjelma kysymyksineen ja vastauksineen. Ohjelman retrohenkinen ilme (ja nimi) juontaa juurensa Jane Suen mieltymykseen vanhaan disco- ja muuhun tanssimusiikkiin, jota kysymysten ja vastausten lomassa ohjelmassa soitetaan. (Itse tosin en niitä kuule, koska Youtubessa kuuntelemistani versioista on mainokset ja soitetut kappaleet leikattu pois.) Sue itse sen sijaan on mielestäni yllättävänkin moderni ja suorapuheinen, mikä onkin yksi suurimmista syistä, miksi ohjelmasta niin pidän.

Vaikka ohjelmaan tuleekin kysymyksiä vähän laidasta laitaan ("Poikaystäväni ei halua naimisiin mutta minä haluan, mitä teen" / "Minulla on hajufetissi, kannattaako sitä kertoa ensitreffeillä" / "Mitä tehdä, kun anoppi syö kaikki pöydälle jätetyt keksit ja suuttuu, jos keksejä ei ole tarjolla"), on se silti mielestäni varsin helposti seurattava ja ymmärrettävä. Ja viihdyttävä! Ohjelmaa kuunnellessa tuntuu kuin pääsisi "kärpäseksi kattoon" ja näkemään sellaisen puolen japanilaisista, jota erityisesti ulkomaalaiselle harvemmin näytetään. Kielen treenauksen ohella ohjelma tarjoaakin roppakaupalla japanilaiseen kulttuuriin ja ajatustapoihin liittyvää tietoa.

Ihan aloittelijoille ohjelma voi olla vähän haastava, mutta edistyneemmälle opiskelijalle ohjelma sopinee ihan mainiosti. Ohjelman jaksoja löytyy useammankin eri (ei-virallisen) tahon tarjoamana Youtubesta, mutta viralliset podcast-versiot jaksoista löytänevät selkeimmin ohjelman kotisivuilta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti