sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Sunnuntain suositus: Nihongo no Mori


Taas on Sunnuntain suosituksen aika! Joka sunnuntai esittelen yhden japanilaisen podcastin/radio-ohjelman, tv-sarjan, blogin, sarjakuvan tai muun vastaavan mediatuotteen, jonka olen kokenut hyödylliseksi ja viihdyttäväksi.

Tällä viikolla ajattelin esitellä puheohjelmien sijaan videoita, tarkemmin sanoen Youtube-kanavan, josta on varmasti iloa niin aloittelijoille kuin edistyneille opiskelijoille: Nihongo no Mori!


Nihongo no Mori on Tokiossa sijaitsevan Wasedan yliopiston opiskelijoiden vuodesta 2013 lähtien pyörittämä ryhmä, joka tuottaa ilmaista opiskelumateriaalia, pääasiassa videoita, nettiin. (Ilmeisesti ryhmä järjestää myös live-opetusta ja -tapahtumia, mutta niistä ei näin Suomesta käsin ole kauheasti iloa.) Opetusvideoita löytyy kaikentasoisille opiskelijoille; videoiden sisältö ja vaikeustaso perustuu suurimmaksi osaksi JLPT-kokeen eri tasoihin, helpoimmasta N5-tasosta aina vaikeimpaan N1-tasoon.

Youtube on japanin kielen opetusvideoita ja -kanavia pullollaan, mutta perusteellisemmallakin etsinnällä Nihongo no Mori osoittautuu yhdeksi parhaimmista. Ensinnäkin, kanavan videot on jaoiteltu selkeisiin soittolistoihin, joista jokaisen on helppoa löytää omalle taitotasolleen sopivaa katsottavaa. Ja videoita on muuten paljon, liki 700! Opetusvideot ovat kompakteja, alle kymmenen minuutin kokonaisuuksia, joissa esitellään 2-5 uutta asiaa (soittolistasta riippuen yleensä sanastoa tai kielioppia) ja esimerkkilauseita. Opettajina toimivat japanilaiset opiskelijat eivät ehkä ole pedagogian kivenkovia ammattilaisia, mutta opettajien aito innostus ja hyväntuulisuus antaa anteeksi opetuksen mahdolliset särmät.

Videoissa parasta on mielestäni kuitenkin se, että joitakin aloittelija-tason videoita lukuunottamatta videot ovat täysin japaniksi. Tottumatonta tämä saattaa aluksi hirvittää, mutta täysin japanikielinen opetus on pidemmän päälle parempi vaihtoehto kuin vaikkapa osaksi englanninkielinen. Opettajien puhuma japani on selkeää ja sanat/kielioppi selitetään auki eri ilmauksin, joten opetusta on tasosta riippumatta varsin helppoa seurata. Monessa videossa on lisäksi myös japaninkielinen (ja joskus myös englanninkielinen) tekstitys, mikä myös helpottaa ymmärtämistä. Ja vaikka jokin videossa (tai no, miksei joskus koko videokin) jäisikin epäselväksi, mikään ei estä katsomasta videota uudelleen tai pysäyttämään videon sanakirjan pläräyksen ajaksi!

Kanavalta löytyy myös japanilaiseen kulttuuriin liittyviä videoita, eli vaikka kielipänttäys ei kiinnostaisikaan, kannattaa kanava silti tsekata. Itse suosittelen Nihongo no Morin videoita tueksi erityisesti kaikille JLPT-kokeeseen valmistautujille!

Nihongo no Morilla on kotisivu, mutta itse koen sen varsin sekavaksi ja siksi käytän vain ryhmän Youtube-kanavaa. Ryhmältä löytyy myös Facebook-sivu ja Twitter-tili.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti