sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Sunnuntain suositus: 32 japaninkielistä Youtube-kanavaa



Tervehdys ja anteeksipyyntö heti perään! Koulu ja omat projektit ovat syrjäyttäneet japaninopiskelut aika tehokkaasti, joten ei ole ollut kauheasti kirjoitettavaa. (Passiivista opiskelua olen tosin edelleen harjoittanut, toisin sanoen japanilaisten radioiden ja musiikin kuuntelua sekä animen katselua.) Kuitenkin, päätin nyt viimein katkaista mediahiljaisuuden; josko oma opiskelumotivaatio lähtisi kohoamaan!

Koska Sunnuntain suosituksia on jäänyt aika kasa tekemättä, päätin nyt kerralla tarjota ison kasan niitä: tyttydyy, tässä valikoima japaninkielisiä Youtube-kanavia, joilla voi passiivisesti tai aktiivisesti lähteä omaa kielitaitoa parantamaan. (Valitsin juuri Youtuben siksi, että se on itselleni Facebookin sammakkopelin ja sähköpostin rinnalla tällä hetkellä eniten käyttämäni nettisivu.)

Pyrin valitsemaan listalle kanavia, jotka ovat aktiivisia ja täysin/suurimmaksi osaksi japaniksi. Lista ei ole kaikenkattava, mutta antaa varmasti hyvän pohjan, jolta lähteä seikkailemaan syvemmälle (itseä eniten kiinnostavaan) japaninkieliseen Youtubeen.


*

Kieli & kulttuuri

日本語の森
Japanin kielen opetusvideoita japaniksi ja englanniksi. Olen puhunut kanavasta tässä blogissa aiemminkin.

バイリンガール英会話 | Bilingirl Chika
Yhdysvalloissa 14 vuotta asunut Chika sukeltaa videoissaan englannin kielen maailmaan. Vaikka videoiden kohderyhmää ovatkin ensisijaisesti englannin kielestä kiinnostuneet japanilaiset, on kanavasta iloa ja hyötyä varmasti myös japanin kielen opiskelijoille. Chikalla on Youtubissa myös Japanin kieltä ja kulttuuria esittelevä kanava, joka tosin on pääasiassa englanninkielinen.

Hapa 英会話
Tämäkin kanava on ensisijaisesti japanilaisille tarkoitettu "e-kaiwa" eli englannin puhumista treenaava kanava, mutta koska videoista voi poimia paljon hyödyllisiä japaninkielisiä ilmauksia, ovat ne ihan mainiota katsottavaa myös japanin opiskelijalle.

Ask Japanese
Videoissa (japanilaisilta) kadunmiehiltä ja -naisilta kysytään kaikenlaista aina rakkauselämästä rahankäyttöön, japaniksi ja englanniksi. Osassa japanikielisistä keskusteluista on mukana englanninkielinen tekstitys.



TV & uutiset

NHK
NHK:n eli Japanin yleisradion virallinen Youtube-kanava. Tv-ohjelmien trailereita, uutispätkiä sekä eri sarjojen jaksojen tiivistelmiä. Osassa videoista englanninkielinen tekstitys.

フジテレビ番組動画
Myös FujiTv:n viralliselta Youtube-kanavalta löydät tv-kanavan ohjelmien ja sarjojen trailereita sekä näyttelijöiden yms. kommenttivideoita.

朝日新聞社
Asahi-sanomalehden viralliselta Youtube-kanavalta löytyy uutisvideoita laidasta laitaan.



Huumori

はじめしゃちょー(hajime)
Hajime-nimellä esiintyvä japanilaisdude tekee paljon (tyhmiä) asioita. Tästä kanavasta olen kirjoittanut aiemminkin.

HikakinTV
Japanilainen beatboksaaja esittelee arkielonsa hauskoja juttuja. Videot liittyvät pitkälti pelaamiseen, ruokaan, hassuihin härveleihin sekä (kummallisiin) kokeiluihin.

ABTVnetwork
Tätä oli vaikeaa sijoittaa mihinkään tiettyyn kategoriaan, kun videoiden aiheet ovat vähän laidasta laitaan. Suurin osa videoista animaation avulla toteutettuja sketsejä ja jutusteluja.



Lifestyle

Kan & Aki's CHANNEL
Kolme (?) japanilaista sisarusta puuhailee videoissaan lelujen, ruoan ja askartelujen parissa.

sasakiasahiVlog
AsahiSaki-nimisen, meikkaus-kanavastaan tunnetun youtubettajan videoblogi-kanava. Tuote-esittelyitä, ruokaa, matkustelua.



Harrastukset

Palmie - お絵描き講座パルミー
Videomuotoisia piirtotutoriaaleja. Palmien sivuilla videot on koottu erilaisiksi oppitunneiksi, joiden avulla omaa piirtotaitoa voi kehittää järjestelmällisesti.

マック堺-MachSakai
Tatsuya "Mach" Sakai -niminen japanilaismies esittelee ja testaa ilmakivääreitä.

釣りよかでしょう。
Kaloja ja kalastamista esittelevä kanava.



Liikunta

鈴木達也
Tatsuya Suzuki -nimisen japanilaisduden noin kymmenen minuutin mittaisia treenivideoita.

美コア / Yamaguchi Erika
Kaksi kertaa viikossa päivittyvä, pääasiassa treenivideoita sisältävä kanava. Sykettä nostattaa urheiluvalmentaja Yamaguchi Erika.

Wellness To Go
Kanadassa asuva hierontaterapeutti/joogaohjaaja Arisa tarjoilee kanavallaan joogaan ja hyvinvointiin liittyviä videoita.



Ruoka

SUSURU TV.
Mitä tapahtuu, jos syö joka päivä raamenia? Sitä selvittää tämä kanava. Videoissa esitellään erilaisia raamen-annoksia sekä ravintoloita; uutta kuolattavaa katsottavaa tulee päivittäin. (Kanavan nimi tulee muuten verbistä すする, joka tarkoittaa "hörppiä" tai "ryystää".)

みきママChannel
Japanilainen perheenäiti laittaa ruokaa muksujensa kanssa. Alunperin bloggaaja, nykyisin Youtube-persoona sekä usean keittokirjan kirjoittanut Miki-mama on toisinaan ehkä hieman ylipirteä ja lapset välillä vähän häkeltyneitä, mutta reseptit ovat helposti seurattavia ja ruoka herkullisen näköistä.

カズ飯/Cooking Kazu
Japanilainen persujamppa Kazu treenaa ruoanlaittoa erilaisilla aineksilla ja välineillä. Välillä ruoanlaiton iloihin osallistuu myös vaimo, Eri. Kazulla on Youtubessa myös oma lifestyle-kanava.



Meikki & muoti

くまみき/Kumamiki
"Japanese Kawaii Culture and life style videos", toisin sanoen DIY-, meikki-, muoti-, sisustus- ja reseptivideoita trendikkäässä Harajuku-hengessä. Joissakin videoissa mukana myös englanninkieliset tekstitykset.

美希ぽんチャンネル
Mikipon-nimellä esiintyvän japanilaistytön videot käsittelevät pääasiassa meikkaamista ja hiustenlaittoa. Mikiponilla on Youtubessa myös oma pelikanava.

PopteenTV
Japanilaisen Popteen-lehden virallinen Youtube-kanava.




Pelit

赤髪のとものゲーム実況チャンネル!!
Akakami no Tomo -nimellä ("Punatukkainen Tomo" tai "Punatukkainen ystävä"?) esiintyvän japanilaispojan pelivideokanava. Pelivideoiden lisäksi kanavalta löytyy Tomon ja  ぺいんとチャンネルゥ-kanavan pitäjän jokasunnuntainen radio-ohjelma 赤ぺんラジオ. Tomolla on Youtubessa myös arkielämä/harrastus-kanava.

ポッキー / PockySweets
Pokkii-nimellä esiintyvän japanilaispojan omituisia pelivideoita (tai näin hän itse niitä markkinoi).

タイムマシン部のゲーム実況
Suosikkinettiradioni DJ:n oma pelivideokanava.



Arvostelut

JETDAISUKE
Vuodesta 2006 asti jatkunut JETDAISUKEssa esitellään ja testataan kaikenlaista ruoasta elektroniikkaan ja figuureihin. JETDAISUKElla on myös oma nettiradio-kanava.

セゴリータ三世 / Segorita the 3rd
Gorilla-asuun pukeutunut japanilaismies esittelee ja testaa elektroniikkaa. Kanavalla paljon myös muita videoita.



Muut

宇田和志
Kanavalla annetaan vinkkejä siihen, miten (hyvällä) blogaamisella yritys voi saada lisää asiakkaita.

とある男が授業をしてみた
Haichi-nimellä esiintyvän japanilaismiehen (pääasiassa) matematiikan ja englannin opetusvideoita ala-aste- ja yläaste-ikäisille. Haichilla on myös erillinen pelivideokanava.

Princess Mimi
Lapsille suunnattuja, nukeilla ja muilla leluilla toteutettuja tarinavideoita. Genre on (vastaavanlaisten kanavien määrästä päätellen) ilmeisen suosittu, mikä ainakin itselleni tuli hieman yllätyksenä. (Yksi suosituimmista genren kanavista on AAAjoken, jolla on reippaat miljoona seuraajaa.)


*

Onko sinulla jotakuta suosikkia japanilaisten Youtube-kanavien joukossa tai tiedätkö muuten vain jonkun kanavan, joka sopisi tälle listalle? Vinkkaa kommentissa! :)

3 kommenttia:

J.T. kirjoitti...

Tervehdys taas! Tulee stalkkerimainen olo kun olen melkein aina ainoa kommentoija, mutta ehket pahastu. Onnea myös vaihto-oppilaaksi pääsemisestä! Minullakin uusien asioiden opiskelu on ollut jäissä tietyistä harmittavista syistä johtuen, vaikka Anki- ja Kanji Koohii -kertauksia en jätä koskaan väliin - siitähän seuraisi heti rangaistus korttien kasaantumisen muodossa. Opiskelu kyllä jatkuu kunhan ehdin.

Näistä YouTube-suosituksista löytyy varmasti jotain katsottavaa joka makuun; täytyy perehtyä niihin vähitellen tulevaisuudessa. Huippuhyödyllinen Nihongo no mori onkin jo ennestään tuttu.

Yksi ihan kiinnostava kanava on myös 朝の外人 (Asa no gaijin), jossa itävaltalainen Japanissa asuva nuori mies puhelee milloin mistäkin japanilaisista ilmiöistä. Hänen japaninsa kuulostaa täydellisen sujuvalta, mutta on ehkä kuitenkin aavistuksen helpompaa kuin oikeiden natiivien puhe. Moniin videoihin voi myös valita enkkutekstityksen päälle tai pois.

https://www.youtube.com/channel/UChER1a-Syod2ZORyD5QljzA/featured

Hilda ☆ ヒルダ kirjoitti...

Hei J.T.!

Eikä mitä, kiitos kun aina kommentoit! (Ja pahoittelut, että vastaan aina niin viiveellä!) Jonkun verran Blogger väittäisi ihmisiä tätä blogia selailevan, mutta anonyymeiksi jäävien numeroiden sijaan kommentit kyllä aina eniten motivoivat jatkamaan. :)

Ja kiitos kanavasuosituksesta, pitääpä tutustua!

Anonyymi kirjoitti...

Neko JGT ihan vaan siksi kun on hauska. https://www.youtube.com/channel/UCb4X91LNZcJP5JbGovGGN0w

Lähetä kommentti