maanantai 16. marraskuuta 2015

Welcome to the JLPT, episode 1: "Paperisodassa ja rakkaudessa on samat säännöt"No niin, viimein pääsemme aloittamaan kauan kaivatun "Welcome to the JLPT" -sarjan! Viivästymisen syynä oli pitkälti se, etten jaksanut kaivaa kuvia puhelimestani että oli kaikenlaista hässäkkää. Tässä nyt kuitenkin sarjan ensimmäisenä episoodina minun näkemykseni tapahtumaketjusta, joka myös JLPT-kokeeseen ilmoittautumisena tunnetaan.

Jos episode 0 jäi sinulta lukematta, tässä vielä lyhyt kertaus siitä, miten saat JLPT-ilmoittautumislomakkeen haltuusi:

1.) Tarkkaile Japanin suurlähetystön nettisivuja. Elokuun tienoilla sivuston AJANKOHTAISTA-otsakkeen alle ilmaantuu tiedote JLPT-kokeeseen ilmoittautumisesta.

2.) Lähetä tiedotteessa mainittuun sähköpostiosoitteeseen lomakkeen tilauspyyntö kotiosoitteellasi varustettuna; lomake toimitetaan maksutta suoraan postilaatikkoosi! Voit myös vaihtoehtoisesti käydä hakemassa lomakkepaketin suurlähetystöstä itse, mikäli satut pääkaupunkiseudulla liikkumaan.

3.) Saat käsiisi jotakuinkin tämän tapaisen hässäkän:

Ilmoittautumisvihkosta ensimmäistä kertaa selaillessa tuli melko vahvat flasbackit ajoilta ennen vaihtoani, kun täyttelin kaikenlaisia kohdekoulun lomakkeita ja viisumihakemuksia; pienellä kirjoitetun japanin ja englannin tiheä kudelma ja monta ohutta sivua pikkuruisia tekstikenttiä, joihin pitäisi siististi ja tarkasti täyttää päivämääriä ja osoitteita sekä ympyröidä oikea vaihtoehto. Sitä kuumotuksen määrää! No, viisumi-byrokratia on aivan omaa luokkaansa, johon JLPT-ilmoittautumislomake ei onneksi yltä. Vaikka siis sinällään ilmoittautuminen ei hankalaa olekaan, minulla on kuitenkin tapana hermostua tämän kaltaisesta tarkasta pikkunäpertelystä ja siksi kulutinkin hyvä tovi tarkistellessa, että tiedot ovat varmasti oikein.

Pahoittelut, ettei minulla ole parempaa kuvaa kaavakkeesta! Kysymykset ovat perinteisten ikä-, sukupuoli- ja osoiteuteluiden ohella sen kaltaisia kuin "Oppilaitos, jossa olet opiskellut japania" tai "Kenen kanssa ja miten kommunikoit japaniksi". Viimeeksimainitun kaltaiset monivalintakysymykset ovat ilmeisesti jonkin sortin tilastoja varten, eli niihin ei tarvitse kai kovinkaan pieteetillä vastata? Lomakkeessa on myös oma sarakkeensa aiemmille kokeeseen osallistumisille; kuinka monta kertaa on osallistunut mihinkin tasoon sekä kuinka monta kertaa epäonnistunut/onnistunut.

Lomakkeen täyttämisen lisäksi tarvitaan myös kaksi kappaletta hiljattain otettuja (passi)kuvia sekä kopio kokeen maksukuitista. Olisin periaatteessa voinut askarrella jostakin viimeaikoina otetusta kasvokuvastani hakemukseen kelpuutettavan kokoiset versiot ja printata ne, mutta varmuuden vuoksi kävin kuitenkin kuvauttamassa itseni Jätkäsaaren Verkkokauppa.com:issa, arkipäivän tarjoushinta kun ei ollut kuin yksi euro. (Kuvastani tuli esteettisesti rajoittunut, joten en julkaise sitä tässä.)

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, kuvat otatettu ja maksut maksettu, koko konkkaronkka toimitetaan joko postitse tai itse suurlähetystöön viimeistään syyskuun viimeinen päivä. Itse otatin kuvat vähää ennen kuin kävin palauttamassa lappuset, joten suurlähetystön kärsivällinen täti pääsi todistamaan, kun puhisten leikkailin ja liimailin kuvia oikeille pakoilleen ja punakkana toistamiseen tarkistin, että kaikki on ok.

Mikäli kaikki on niin kuin pitääkin, toimitetaan suurlähetystöstä kotiosoitteeseesi myöhemmin Test Voucher, joka pitää ottaa mukaan sitten koepäivänä. Lappusessa on kaikenlaista koejärjestelyiden kannalta olennaista tietoa: missä ja milloin koe järjestetään, mitä pitää ottaa mukaan, mitä pitää tehdä, jos jokin lomakkeeseen täytetty tieto onkin jostain syystä väärin tai miten paljon kokeesta voi myöhästyä. Vaikka lappunen toimiikin yhdessä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kanssa pääsylippuna itse kokeeseen, ilmeisesti sen kadottaminen tai unohtaminen ei ole ihan täysi maailmanloppu. Lappusesta kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta, jotta säästyy ylimääräiseltä vaivalta ja stressiltä.

Kun ilmoittautumisasiat on hoidettu, on aika miettiä, miten hyödyntää vielä jäljellä olevat kolmisen kuukautta parhaiten. Siitä lisää seuraavassa osassa, episoooodi kakkosessa!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti